Prem 2021 Paramedische zorg

Voor de paramedische zorg (fysiotherapie, logopedie, huidtherapie en oefentherapie) is er ook dit jaar een landelijke benchmark opgemaakt. De netto respons bedroeg 733.974 bruikbare respondenten die de vragenlijst hebben ingevuld. Dit is een groei van 100.000 ten opzichten van 2020[1]. In totaal deden er 6353 praktijken mee, waarvan 4627 uit de fysiotherapie.

Totale score

Er is hoog gescoord op de vragen bij elke beroepsgroep, waarbij de verschillen klein zijn tussen de beroepsgroepen. Zeven van de acht vragen scoren rond de 9 of hoger. De hoogste score bij de vier beroepsgroepen gaat over ‘het serieus nemen van de client door de zorgaanbieder’ (varieert van 9,4 tot 9,5%). De laagste score, in lijn met 2020, is de ‘beoordeling van het voorlopige effect van de behandeling/begeleiding’ (varieert van 8,4% tot 8,8%).

Kanttekening bij de resultaten

Een kanttekening is dat de respondenten vaker vrouw zijn en gemiddeld genomen ouder zijn dan patiënten die niet hebben deelgenomen aan de vragenlijst. Dit komt overeen met de resultaten uit 2020. Verder is het opgevallen dat er veel praktijken een lage netto respons hadden (minder dan 50 netto respondenten). Meer respondenten zou deze praktijken een betrouwbaardere uitkomst opleveren.

Publicatie ZorgkaartNederland

Deelnemende praktijken kunnen toestemming aan het meetbureau geven om de uitkomsten van de PREM meting te delen met www.zorgkaartnederland.nl van de Patiëntenfederatie Nederland. Net als voor de PREM uitvraag dient de patiënt hier vooraf toestemming voor te verlenen. In 2021 zijn ruim 28.000 PREM’s paramedie gepubliceerd op ZorgkaartNederland, waarvan bijna 26.000 voor de sector fysiotherapie. Vergeleken met de 733.974 bruikbare respondenten die de vragenlijst hebben ingevuld is dit weinig en een belangrijk aandachtspunt voor komende periode. In het helpcentrum vind je meer informatie en een lijst van alle meetbureau ’s en hun mogelijkheden.

Achtergrond

Elk jaar wordt een landelijke benchmark opgemaakt door de Trusted Third Party (TTP) Significant B.V. in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland en in afstemming met KNGF, Stichting Keurmerk Fysiotherapie, de beroepsgroepen vertegenwoordigd door Paramedisch Platform Nederland  en Patiëntfederatie Nederland. De data zijn verzameld door vier meetbureaus, te weten Facit, Mediquest, Qualizorg en ZorgDNA. Net als eerder onderzoek is er voor elke beroepsgroep een aparte benchmark opgesteld, omdat de uitkomsten van de beroepsgroepen significant van elkaar verschillen

Alle betrokken partijen werken samen aan transparantie over de patient ervaren kwaliteit van zorg en kunnen daarmee gezamenlijk werken aan kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg.


[1] In 2020 waren er twee vragenlijsten. In het jaar 2020 zijn de paramedische zorgverleners overgestapt op een nieuwe PREM-vragenlijst. De netto respons na schoning bedroeg 241.068 bruikbare respondenten die de oude vragenlijst hebben ingevuld en 394.886 respondenten die de nieuwe vragenlijst hebben ingevuld.