Het Programma Kwaliteit van Zorgverzekeraars Nederland stimuleert het effectiever en efficiënter in beeld brengen van zorgprocessen. De introductie van de generieke PREMs-vragenlijsten sluit hier naadloos op aan. Zorgaanbieders die deelnemen aan een landelijke benchmark laten de dataverzameling uitvoeren met behulp van gecertificeerde meetorganisaties/systemen met onderzoek en dataverzameling in de scope. Een onderzoeksbureau voert de landelijke benchmarkanalyse uit. Deze wijze van werken wordt al langer toegepast bij fysiotherapeuten, apotheken en een groot aantal ziekenhuizen.
‘Meer zorg in beeld’
Eigenschappen
- Generieke PREMs-basislijsten hebben maximaal 10 tot 15 ervaringsvragen die het hele zorgpalet afdekken en worden waar nodig branchespecifiek gemaakt;
- Losse, positieve vragen inclusief de Netto Promotor Score (NPS), een open vraag naar verbeterpunten en complimenten en de zogenaamde ankervraag, die vraagt naar het resultaat van de behandeling;
- Tripartite gedragen kernset, indien zorgaanbieders langere lijst wensen is dat mogelijk;
- (Continue) meten bij de zorgaanbieders in het zorgproces met gecertificeerde meetorganisaties en meetsystemen;
- Minimum casemix behouden (minimale ‘N’ in werkinstructie);
- Gecasemixte, aandoeningsspecifieke benchmark wordt conform aanleverspecificaties opgenomen in zorgprisma.nl;
- Patiëntenperspectief wordt, conform richtlijnen van Zorginstituut Nederland, ingevuld door middel van focusgroepen met patiënten en, indien mogelijk ook met een aparte vragenlijst die vraagt naar het belang dat de patiënt aan de verschillende items hecht.
Wat is nu precies een PREM?
Een PREM is een bij voorkeur korte vragenlijst voor de patiënt die vraagt naar de ervaringen met het zorgproces (structuur en proces). De vragenlijst combineert de ervaringsvragen die er toe doen met ‘ratings’ (aanbevelingsvraag) en ‘reviews’ (open vragen: complimenten en verbeterpunten). De ervaringsvragen gaan o.a. over patiëntenparticipatie, samenwerking, nazorg, bejegening en informatie en zijn veelal afkomstig uit/afgeleid van de CQI-vragenlijsten.
Generieke vragenlijsten
Deze PREMs-vragenlijsten zijn of komen binnenkort beschikbaar:
- PREM Medisch Specialistische Zorg zowel generiek als aandoeningspecifiek te gebruiken
- PREM Oncologie zowel generiek als aandoeningspecifiek te gebruiken
- PREM Geboortezorg (ReproQ)
- PREM Chronische Zorg
- PREM Eerste lijnszorg
- PREM Farmacie
- PREM Fysiotherapie
- PREM Paramedi
Meten
Voordelen van meten door zorgaanbieders zijn actuele data, continue meten in plaats van de bestaande puntmetingen en vroegtijdige beschikbaarheid van data door de kortcyclische feedback. De PREMs zijn een goede aanvulling op de PROMs (Patiënt Reported Outcome Measures) vragenlijsten, die direct kunnen worden gebruikt in het individuele zorgproces, tijdens het spreekkamergesprek. PREMs bieden patiënten ook voordelen. Zij worden nauwkeuriger geselecteerd en op het juiste moment in het zorgproces bevraagd. Relevante respondentkenmerken kunnen direct uit de bronsystemen worden verkregen. Dit betekent minder belasting voor de patiënt. Het verdient de voorkeur om de patiëntervaringen vanuit één herkenbaar systeem te meten zodat de patiënt zich niet ‘belaagd’ voelt met vragenlijsten van diverse afzenders. Dit systeem dient wel te voldoen aan alle wet- en regelgeving rondom privacy, standaardisatie en beveiliging.
Proces
Landelijke benchmarkmetingen worden bij ZN per onderwerp ondergebracht bij een werkgroep van vertegenwoordigers van verzekeraars. Naast deze werkgroep waar in algemene zin gesproken wordt over de meting, is er per onderwerp ook een (tri partite) begeleidingsgroep waarin naast werkgroepleden, zorgaanbieders en patiënten-/consumentenorganisaties zitting hebben (alle stakeholders). Zij hebben oog voor alle overstijgende aspecten van de meting zoals afspraken over planning, uitvoering en databeheer. Deze groep stelt verder het onderzoeksplan van de meting vast en evalueert de resultaten. In de begeleidingsgroep wordt ook gesproken over het eventueel aanbieden van de PREM-vragenlijst aan het Zorginstituut, voor opname in het Register en/of op de Transparantiekalender.
Meetorganisaties en onderzoeksbureaus
<p><span id=”mce_marker” data-mce-type=”bookmark”></span><span id=”__caret”>_</span><span id=”mce_marker” data-mce-type=”bookmark”></span><span id=”__caret”>_</span></p>
<p style=”text-align: left;”><a href=”https://www.zn.nl/336986124/Thema?dossierid=339148814&title=Programma+Kwaliteit&parenttitle=Kwaliteit+%26+Innovatie&parentid=339148802″ target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>ZN.nl</a><br /><a href=”http://zkn.nl/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>ZKN.nl<br /></a><a href=”http://dica.nl/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Dica.nl<br /></a><a href=”http://zorgprisma.nl/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Zorgprisma.nl<br /></a><a href=”http://zorginzicht.nl/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Zorginzicht.nl<br /></a><a href=”https://www.zorgkaartnederland.nl/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Zorgkaartnederland.nl<br /></a><a href=”https://www.minimumkwaliteitsnormen.nl/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Minimumkwaliteitsnormen.nl<br /></a><a href=”http://kiesbeter.nl/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Kiesbeter.nl</a> voor vergelijkingshulp</p>
Resultaten

Van elke landelijke meting stelt het onderzoeksbureau een benchmarkrapportage op, met daarin de gecorrigeerde resultaten, achtergrondinformatie van de populatie, eventuele verdiepingsanalyses en desgewenst ook een individuele rapportage per zorgaanbieder. Zorgverzekeraars Nederland stelt deze benchmarkrapportages beschikbaar aan zorgverzekeraars, deelnemende zorgaanbieders en, desgevraagd, aan patiëntenorganisaties.
- Patiënten en andere geïnteresseerden kunnen de resultaten van de uitgevoerde patiëntervaringsmetingen van ZN vinden op de website van hun zorgverzekeraar en op Kiesbeter, de site van de overheid over goede kwaliteit van zorg.
- Zorgaanbieders ontvangen de resultaten via het meetbureau of via ZN.
- Zorgverzekeraars kunnen de benchmarkresultaten (gecorrigeerd voor case-mix) van, patiëntervaringsmetingen terugvinden op Zorgprisma.
Links
__
ZN.nl
ZKN.nl
Dica.nl
Zorgprisma.nl
Zorginzicht.nl
Zorgkaartnederland.nl
Minimumkwaliteitsnormen.nl
Kiesbeter.nl voor vergelijkingshulp